A Secret Weapon For riskli gebelik laboratuvarı bursa
A Secret Weapon For riskli gebelik laboratuvarı bursa
Blog Article
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurta yolculuğu sırasında daha fazla gelişmesi için uygun olmayan bir yere yuva yaptığında meydana gelir.
Gebeliği kanıtlamak için, rahimde bir gebelik kesesinin varlığını tespit etmek amacıyla ultrason muayenesi yapılır.
Anasayfa Bebeğim Dış gebelik nedir, neden olur? Dış gebelik belirtileri neler? Dış gebelik hakkında ten soru cevap
Dış gebeliğin tarihteki ilk vaka MS 963 yılında zamanın Arap alimi Albucasis (Eb’ul Kasım el Zehravi) tarafından kaydedilmiştir. 1731 yılında ise Gifford ayrıntılı olarak ektopik gebelik(Dış gebelik) kavramını açıklamıştır.
Bunun yanı sıra istenmeyen bir tablo olan; dış gebeliğin karın boşluğuna veya çevre bağlar içerisine patlaması durumu yaşanabilir. Dış gebeliğin bu komplikasyonunda anne hayatı tehlikededir.
Buna akut keskin ağrı eklenirse yumurtalık yırtılabilir. Bu durumda derhal tıbbi yardım alınmalıdır, aksi takdirde karın boşluğuna büyük kanama riski vardır.
Bu belirtiler eğer yumurta tüplere yerleşmişse daha erken eğer karın boşluğu gibi daha geniş bir yere yerleşmişse daha geç görülmektedir.
Dış gebelik fark edilmediği ve doktora gidilmediği durumda semptomlarına bağlı olarak kilo kaybı yaşanabilir.
Dış gebelik en fazla kaç hafta sürer? Dış gebelik genellikle normal bir gebelik süresince ilerlemeyip normal bir hamilelik haline de gelmez. Çoğunlukla fallop tüplerinin yırtılması ve hayati tehlike oluşturan kanama gibi komplikasyonları engelleme amacıyla ektopik bir gebe durumunu acilen tedavi etmek gerekmektedir. Tedavi yoluna karar verilirken dikkate Detay alınan faktörler arasında dış gebeliğin büyüklüğü ve yerleşimi, kadının sağlık durumu ve gelecekteki üreme yeteneğini koruma isteği bulunur.
Eğer yumurtalık kanalınız yırtıldıysa ve ağır iç kanamanız geçiriyor veya diğer sorunlar varsa, karın bölgesine acil bir ameliyat yapılması gerekebilir. Bu ameliyatta, yumurtalık dokusu çıkartılır ve iç zarar onarılır.
Gebelik öncesinde danışma ve gebelik süresince düzenli aralıklarla yapılacak kontroller gebelikte gelişebilecek sorunların daha erken dönemde tanınmasına ve ağır sonuçlara neden olmadan tedavi olmasına olanak sağlar.
Bu dönemde döllenmiş yumurta fallop tüplerine ulaşırken bu tüplerin hasar görmesi veya fonksiyonlarının bozulması durumunda dış gebelik riski artabilir. Gebelik haftası ilerledikçe dış gebelik riski azalırken normal gebelik gelişimi sırasında döllenmiş yumurta rahim içine ulaşır ve rahimde yerleşir. Ancak, yine de nadiren ilerleyen aşamalarda da dış gebelik oluşabilir.
Dış gebelik komplikasyonları, gebeliğin normal bir şekilde ilerlemesini engelleyebilir ve hatta anne sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle, dış gebelik belirtileri fark edildiğinde hızlı bir şekilde tıbbi propertyım almak önemlidir.
Cerrahi müdahalede genellikle laparoskopi kullanılır. Laparoskopi göbek deliği hizasında one cm kesi yapılarak kameralı bir aletle karın içinin gözlenmesi demektir. Buradan dış gebelik odağı tespit edilerek, yarım santim genişliğinde ince uzun aletler kullanılarak çıkarılır.